Penicilina

Medicament antibiotic bactericid (distrude bacteriile), aparţinând familiei betalactaminelor.

Penicilinele au un spectru ingus de utilizare, unele bacterii devin din ce în ce mai rezistente la peniciline prin capacitatea lor de a secreta o enzimă capabilă să distrugă mai multe varietăţi de penicilină. Bacteriile sensibile la aceste medicamente sunt : bacilul difteriei, gonococul, listeria, meningococul, pneumococul, stafilococul, streptococul.

Afectiuni in tratamentul carora se utilizeaza penicilina sunt  : faringita, bronşita, pneumonia, amigdalita, endocardita bacteriană (infecţia uneia dintre tunicile inimii, endocardul) ,sifilisul, blenoragia şi angina lui Vincent cat şi în prevenirea crizelor de reumatism articular acut.

Administrarea penicilinelor se face pe cale injectabilă, intramusculară sau intravenoasă (cu excepţia penicilinei V – pe cale orală). Admi­nistrarea lor la persoanele sensibile la betalactamine este contraindicata datorita posibilitatii de aparitie a accidentelor alergice grave.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”