Perfuzie

Procedeu care permite injectarea lentă şi continuă a unui lichid în circulaţia sangvină (de obicei printr-o venă).

Perfuziile venoase permit administrarea de medica­mente, de soluţii electrolitice (sodiu, potasiu etc.) şi/sau glucozate („seruri”), de derivate de sânge sau de produse de hrănire artificială (pe bază de glucide, de lipide şi de acizi aminaţi).

Aplicarea unei perfuzii venoase periferice trebuie să fie realizată perfect aseptic si consta in punerea initiala a unui garou, in antisepsia pielii iar materialul de acces vascular este acoperit cu un pansament steril. Schimbarea pansamentelor (de îndată ce se umezesc sau se dezlipesc),  a tuburilor de aces ( la 24/48 de ore ) a flaconului şi admi­nistrarea medicamentelor prin tubulatura de perfuzie, trebuie să fie făcute cu mari precauţiuni de asepsie.

Complicaţiile locale constituie principalul risc al perfuziilor. Inflamaţia este caracterizata prin dureri şi o roşeaţă în jurul punctului de puncţionare şi pe traiectul venei, uneori printr-un edem. Infecţia este cea mai gravă complicaţie si este greu de tratat dupa producere.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”