Periartrita umărului (periartrita scapulohumerală)

[periartrita scapulohumerală]

Orice afecţiune caracterizată prin dureri provocate de o inflamaţie a ţesuturilor din vecinătatea articulaţiei umărului.

Ea este favorizată de factori congenitali (spaţiu prea strâmt între tendoanele muschilor rotatori şi bolta osoasă subacromială) sau este dobândită (utilizarea excesivă a articulaţiei umărului – profesională sau sportivă).

Este cauzată de o inflamaţie a tendoanelor care acţionează muşchii rotatori ( ce joaca rol in miscarea de  rotaţie a umărului – cel mai des fiind afectat muşchiul supraspinos), a bursei seroase subacromiodeltoidiene (spaţiul de alunecare dintre muşchiul deltoid şi acromiom şi muşchii rotatori pe de altă parte) şi/sau a capsulei articulaţiei scapulohumerale (dintre omo­plat şi humerus).

Simptomele pot fi mai mult sau mai puţin severe :

  • durere a umărului, fără limitarea mişcările acestuia cauzata de o tendinita a muşchiului supraspinos sau a muşchiului lung al bicepsului-
  • durere acută a umărului cu limitarea totală a mişcărilor acestuia data de inflamaţia bursei seroase (bursită);
  • blocarea umărului (algodistrofia) cauzată de o capsulită retractilă (retracţia şi îngroşarea capsulei articulare a umărului), afecţiune foarte dureroase a umarului, umarul fiind intepenit;
  • umăr pseudoparalitic (frecventă la sportivi) datorat unei rupturi tendinoase, durerea este slabă iar subiec­tul nu poate mişca umărul.

Tratamentul este in functie de cauza si constă în administrarea de antiinflamatoare locale (pomadă, infiltraţii), orală sau intramusculară cat si kineziterapie. Alte optiuni sunt efectuarea unei puncţii a lichidului inflamator sau interventia chirurgicală prentru repararea tendonului rupt.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”