pH-metrie esofagiana (explorare prin)

[explorare prin pH-metrie esofagiana]

Examen care contribuie la stabilirea diagnosticului de reflux gastroesofagian (trecerea anormală de lichid gastric acid în esofag) si consta in măsurare şi înregistrare continuă, pe o perioda de cateva ore,  a pH-ului esofagului inferior ( permite si controlul eficacităţii tratamentului chirurgical sau medical al acestei boli).

pH-metria este practicata cu ajutorul unei sonde introduse printr-o nară până în partea de jos a esofagului (sub anestezie usoara). Sonda este conectata la un aparat exterior, fixat în jurul taliei pacientului, care înregistrează măsurătorile.

Examenul este nedureros si se poate desfasura pe o durată de 3 ore sau de 24 de ore. Pacientul trebuie să stea fără să mănânce. Pentru un examen pe durata a 3 ore subiectul rămâne în sala de examinare şi ingeră o „masă test“. In prima oră după masă el rămâne aşezat în cea de a doua oră se întinde la orizontală şi revine la poziţia şezândă pentru cea de a treia oară. Pentru un examen pe durata a 24 de ore subiectul poate pleca şi îşi poate relua activităţile. Rezultatele (consemnate în scris) sunt cunoscute în 24 de ore.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”