Picior stramb

Malformaţie congenitală complexă a piciorului caracterizată prin retracţii tendinoase şi mus­culare cat si malformaţii osoase care conduc ca sprijinul piciorului pe sol sa nu mai fie repartizat normal pe regiunea plantară.

Depistarea unui picior strâmb se poate face înainte de naştere prin ecografiei obstetricala.

La naştere încă se mai poate corecta manual deformaţia insa în absenţa tratamentului deformaţiile devin ireductibile.

Cu cât tratamentul începe mai devreme cu atât şansele de reuşită sunt mai mari. Intre­prins de la naştere, tratamentul constă în manipulări zilnice in vederea mlădierii şi îndreptării piciorului, urmate de punerea unor mici atele sau de aparate gipsate succesive pentru menţinerea piciorului într-o poziţie bună. Dupa 3 luni de astfel de manevre se face un bilanţ pentru a aprecia eficacitatea tratamentului. In caz de corectare bună tratamentul este urmat până la vârsta mersului, dacă tratamentul nu a dat rezultate inainte de vârsta mersului se practică o intervenţie chirur­gicală de eliberare a muşchilor retractaţi, urmată de o imobilizare gipsată pe o durată de 2-3 luni. In toate cazurile tratamentul kineziterapic şi ortopedic (atele, gips) va fi urmat până la sfârşitul creşterii. La sfârşitul creşterii pot fi practicate alte intervenţii chirurgicale în caz de deformaţii osoase sau de retracţii musculotendinoase majore.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”