Pielonefrita

Infecţie acută, subacută sau cronica a bazinetului şi a ţesutului interstiţial al unui rinichi,  rar la ambii rinichi.

Pielonefrita acută este cea mai frecventa dintre pielonefrite si afectează de cel mai des femeia tânără, este in general cauzata de o bacterie Gram negativă si este favorizata de unele boli ori de malformaţiile congenitale ale căilor urinare.

Este caracterizata de dereglari micţionale asemănătoare celor ale unei cistite (arsuri la micţiune, micţiuni frecvente şi imperioase), urină tulbure urmata in a doua faza de dureri lombare unilaterale şi de intensitate variabilă (des moderate), febră de 39-40 C, frisoane, oboseală asociată cu o stare generală proastă.

Tratamentul constă în administrarea de antibiotice pe cale venoasă sau intramusculară timp de câteva zile, apoi pe cale orală timp de 2-3 săptămâni .   La formele simple  după 2-3 zile temperatura se normalizează, durerile dispar iar urinele nu mai conţin germeni.

In caz de anomalie a căilor urinare (prezenta unui calcul in uretra, malformatie) se recurge la act chirurgical. Recidivele sunt frecvente. Prevenirea pielonefritelor constă în tratarea infecţiilor căilor urinare joase (cistite).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”