Piotorax (pleurezie purulentă)

Efuziune de puroi între cele două foiţe ale pleurei (membrană care înveleşte plămânii)

Un piotorax poate fi provocat de o infecţie bacteriană urmarea a unei pneumonii, de o plagă profundă a toracelui, de o fistulă esofagiană sau traheală sau de propagarea unei infecţii de la ţesuturile învecinate (peritonită, abces hepa­tic).

Se caracterizeaza printr-o febră ridicată,  durere la baza toracelui (se intensifica la inspiraţie) şi alterare a stării generale.

Diagnosticul este pus in urma unei radiografi ce scoate in evidenta o efuziune pleurală iar punctia pleurală dă la iveală un lichid purulent sau suspect.

Tratamentul consta in efectuarea unui drenaj al efuziunii, sub anestezie locală,  cu ajutorul unui dren introdus în intervalul dintre două coaste urmata de administrarea de antibioticele şi şedinţele de kineziterapie respiratorie.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”