Pirozis

Durere asemănătoare unei arsuri localizata în epigastru (partea superioară a abdomenului), cu iradieri ascendenta în spatele sternului, insotita de o regurgitare de lichid acid în gură.

Pirozisul poate fi cauzat de un exces alimentar sau de alcool sau de o alimentatie bogata în grăsimi animale.

Când apare cu regularitate pirozisul indica un reflux gastroesofagian (reflux de lichid gastric spre esofag), cauzat de cele mai multe ori de o hernie hiatală (ridicarea polului superior al stomacului prin orificiul diafragmului rezervat trecerii esofagului). El este favorizat de poziţia orizontală, flexia trunchiului catre în faţă, în particular în cursul legării şireturilor (semnul şiretului).

Tratamentul constă într-o modificare a regimului alimentar, în pansamente gastrice şi administrarea de medicamente care întăresc sfincterul inferior al esofagu­lui. Refluxul gastroesofagian poate fi tratat chirurgical în caz de complicaţie.

 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”