Dermatoză caracterizată printr-un eritem (roşeaţă difuză) şi printr-o foarte fină descuamare.
Pitiriazis rozat al lui Gibert (survine între 10 şi 35 de ani si este mai frecvent la femei) – Este o boală cutanată de origine necunoscută caracterizată prin erupţia unei plăci unice in prima faza urmata apoi de eruptia unor plăci multiple dar mai mici. Aceste leziuni nu sunt în general pruriginioase si pot provoca mâncărimi. Afecţiunea regresează spontan în 6 săptămâni si in general nu recidivează.. Tratamentul se limitează la aplicarea de preparaţii care înmoaie pielea şi la spălarea cu săpunuri blânde. In caz de mancarimi se utilizeaza Antihistaminicele sau corticosteroizii locali.
Pitiriazis rubra pilar – Este o boală cutanată cronică, rara şi de cauză necunoscută, ce se caracterizează prin erupţia unor mici proeminenţe aspre la pipăit, de culoare roz sau roşie, supraînălţate cu un con albicios.
Tratamentul local consta in aplicarea de reductori (medicamente care împiedică inmultirea celulelor anormale) sau de corticosteroizi. Tratamentul general utilizeaza puvaterapie (expunere la U.V.A. asociată cu luarea de psoralene) care in unele cazuri poate agrava leziunile .
Pitiriazis steatoid (eczemă seboreică sau pitirosporoză) – Este o infecţie cutanată provocată de o levură din genul Pityrosporum si este favorizată de: alimentaţie dezechilibrată, supraconsum de alcool, variaţii sezoniere, stres. Formele cele mai severe si care nu raspund la tratament pot fi uneori semnul unei infecţii cu virusul SIDA.
Tratamentul acestor constă în aplicarea de medicamente antifungice sau de corticosteroizi.
Pitiriazis versicolor – Este o boală cutanată caracterizată prin erupţia pe piept şi pe spate a unor mici pete brune (pitiriazis versicolor hipererom) sau decolorate (pitiriazis versicolor acromiant), rotunde şi care se descuamează.
Este provocata de o levură saprofită (prezentă în mod normal la suprafaţa pielii), Pityrosporum orbiculare (Microsporon furfur sau Mulasseziafurfur) care proliferează în mod exagerat favotizata de căldura şi umiditate de o transpiraţie abundente sau al tratamentelor medicamentoase (corticosteroizi, hormoni estrogeni). Leziunile nu sunt contagioase şi sunt puţin pruriginoase, afecţiunea se întinde pe perioada verii si regresează iarna.
Tratamentul constă în aplicaţii locale de soluţii de imidazolaţi (medicamente antifungice) in general de 3 ori pe săptămână timp de 4 săptămâni, apoi de 1-2 ori pe lună ( în perioadele in care factorii ce influenteaza aparitia afectiunii sunt prezenti – sezonul cald). După tratament pielea ce a prezentat leziuni rămâne deschisa la culoare (pitiriazis versicolor acromic) culoare ce reapere in urma expunerii la soare .
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.