Placenta praevia, definiție

Placenta praevia este 0 anomalie de inserţie a pla­centei, situată prea jos în uter.

Placenta praevia centrală obstruează complet orificiul intern al colului uterin şi împiedică naşterea pe căi naturale.

Placenta praevia marginală – placenta ajunge la nivelul orificiului intern al colului uterin şi permite totusi  naşterea pe căi naturale insa sub o supraveghere sticta.

O placenta praevia poate cauza sângerări de abundenţă variabilă în cursul celui de-al treilea trimestru de sarcină diagnosticul este stabilit prin ecografie incepand cu luna a patra de sarcină.

In cea mai mare parte a cazurilor inserţia placentei se modifică spontan în cursul celui de-al treilea trimestru de sarcină, placenta urcă treptat spre fundul uterului.

Când placenta rămâne inserată în partea de jos a uterului se adopta măsuri preventive ca odihna şi reducera volumului activităţilor zilnice pentru a evitarea contracţiilor uterine premature şi hemoragiile. In acest caz nasterea se face prin cezariană cu 3 săptămâni înainte de termen.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”