Constituent lichid al sângelui în care se scaldă celulele sangvine (globule roşii, globule albe şi plachete), utilizat în diferite tratamente.
Plasma este un mediu bogat în hormoni şi în substanţe nutritive – săruri minerale, vitamine, acizi aminaţi, proteine, glucide, lipide.
Plasma lichidă poate fi conservată timp de maximumul an la o temperatura de -30° C şi cu condiţia să fie congelată nu mai târzilt de 6 ore de la prelevarea ei (de la un singur donator). Ea trebuie să fie utilizată imediat după o decongelare rapidă.
Plasma uscata este obţinută prin liofilizare (deshidratare prin sublimare direct din stare congelată, sub vid) a unui amestec de plasme de la 12 donatori cel mult, prelevate în mai puţin de 6 zile.
Plasma administrată prin perfuzie este utilizată pentru creşterea volumului sangvin în unele feluri de colaps (scăderea rapidă şi de durată a presiunii arteriale) sau pentru rehidratarea subiectilor ce prezinta arsuri şi asigurarea pentru ei a unui aport de proteine.
Utilizarea plasmei este actualmente limitată din cauza riscurilor de transmitere a unor virusuri, în particular cel al hepatitei C.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.