Pleura

Membrană care acoperă aproape complet plămânul, cu excepţia hilului (mică regiune a feţei sale interne pe unde trec vasele şi arborele bronhic).

Pleura este formata din două foiţe care se unesc la nivelul hilului: pleura viscerală care acopera plămânul, şi pleura parietală care acopera peretele toracic. Aceste foiţe sunt separate printr-un spaţiu denumit cavitate pleurală care conţine un film lichidian.

Bolile pleurei sunt infecţioase (tuberculoză, în particular) sau tumorale (mezoteliom, metastaze ale unui cancer din altă parte a corpului). Cavitatea pleurală poate dispărea prin lipirea foiţelor (simfiză pleurală) sau poate creşte în volum din cauza unei efuziuni de lichid (pleurezie) sau de aer (pneumotorax).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”