Pleurei (cancer al)

[cancer al pleurei]

Dezvoltarea de celule tumorale în ţesutul pleural.

Cancerul primitiv al pleurei –  Acesta este mezoteliomul pleural, tumoră malignă datoarat în 70% dintre cazuri din inhalarea amiantului (azbestoză)de catre subiecţii care lucrează cu respectivul material. Este caracterizat de dureri într-o parte a toracelui, pleurezie (efuziune de lichid între cele două foiţe ale pleurei). Nu există vreun tratament cu adevărat eficace al mezoteliomului, care invadează treptat peretele toracelui şi plămânului. O depistare precoce a subiecţilor expuşi riscului

permite utilizarea rapidă a noilor medi­camente (interferonul) ce pote încetini evoluţiei acestuia.

Cancerul secundar al pleurei. Acesta este cauzat în general de metastazele unui cancer al bronhiilor, al sânu­lui, al uterului, al ovarului sau al tubului digestiv.

Se caracterizeaza printr-o pleurezie -o gâfâială la efort şi o alterare a stării generale a bolnavului.

Tratamentul constă în tratarea cancerului primitiv (chimioterapie, hormonoterapie) si  în evacuarea lichidului pleural prin puncţie.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”