Pleurezie

Inflamaţie acută sau cronică a pleurei (membrana care înveleşte plămânii).

Pleurezia este cauzată de o infecţie cu o bacterie sau de un cancer provenind fie de la însăşi pleură (mezoepiteliom), fie dintr-o altă parte a corpului, prin metastază in mai puţin de 10% din cazuri nu se regaseste cauza.

O pleurezie poate fi uscată (pleurită) sau o efuziune lichida localizată sau difuză în cavitatea pleurală lichid ce poate fi limpede (pleurezie serofibrinoasă), hemoragie sau purulent.

Pleurezia se caracterizeaza printr-o jenă respiratorie,  durere pe o parte a toracelui,  tuse uscată şi o febră în caz de infecţie. Radiografia plămânilor cat si examenul histologic şi bacteriologic al unei mici cantităţi de lichid prelevat printr-o puncţionare cu acul stau la baza diagnosticarii .

Pleurezia poate regresa spontan insa subiectul ramane sub supraveghere în caz că boala ar progresa şi ar deveni decelabilă clinic sau radiologie.

Tratamentul este in functie de cauza pleureziei si consta in utilizarea de antibiotice, antituberculoase sau anticanceroase. Dacă jena respiratorie este majora lichidul poate fi evacuat prin puncţie apoi prin drenarea cavităţii pleurale.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”