Infecţie provocată de pneumococ (Streptococcus pneumoniae), bacterie Gram pozitivă deosebit de virulentă.
Riscul de infectie cu pneumococ este ridicat la copiii mai mici de 2 ani, persoanele în vârstă şi la subiecţii imunodeprimaţi.
In functie de boala dezvoltata infectia cu pneumococ este caracterizata in cazul pneumoniei de febră, frisoane, jenă respiratorie şi expectoraţie galben-verzuie pentru faringită este prezente febra, durerea în gât si jena la deglutiţie. In cazul unei otite avem dureri ale urechilor iar pentru meningită dureri de cap şi vărsături.
Diagnosticul este stabilit prin izolarea germenului dintr-un prelevat (sânge, puroi rezultat în otită sau bronşită, lichid cefalorahidian) şi prin cultivarea sa.
Tratamentul se bazează pe antibiotice adaptate germenului şi administrate timp de două săptămâni, pe cale venoasă în formele grave. Pentru subiecţilor imudodeprimaţi şi cei în vârstă se poate recurge la utilizarea unui vaccin care acoperă 80% dintre infecţiile cu pneumococi.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.