Patrunderea de aer între cele două foiţe ale pleurei (membrana care înveleşte plămânul), dezlipindu-le şi apăsând asupra plămânului. Această dezlipire afecteaza ambii plămâni si poate fi localalizata sau difuză.
Simptomele ce insotesc un pneumotorax sunt : durere bruscă (în lovitură de pumnal) pe o parte a toracelui, jenă respiratorie, sufocare. Examenul clinic al bolnavului şi radiografia toracelui permit stabilirea diagnosticului.
Tratamentul consta in efectuarea unui drenaj prin introducerea unui ac în spaţiul dintre două coaste legat la un aparat de aspiraţie. Pneumotoraxul idiopatic (de origine necunoscută) recidivează în 30% din cazuri după câteva luni sau câţiva ani. In caz de recidivă este practicată o simfiză pleurală ce consta in injectarea unui produs ce duce la dezlipirea celor două foiţe ale pleurei. In caz de pneumotorax idiopatic cu jenă respiratorie moderată, simpla odihnă la pat permite să se aştepte ca aerul să se resoarbă de la sine.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.