Poliartrita reumatoidă

Boală reumatismală inflamatorie, ce face parte din categoria bolilor autoimune (organismul produce anticorpi îndreptaţi împotriva propriilor lui ţesuturi), caracterizată printr-o afectarea a sinovialei (membrana conjunctivă care căptuşeşte faţa internă a articulaţiilor).

Poliartrita reumatoidă afectează îndeosebi articulaţiile membrelor, de gravitate variabilă, în general bilateral şi simteric (apare intre 40-60 de ani), afecteaza rar coloana vertebrală. Articulaţiile sunt umflate, înţepenite, deformate, dureroase, mai ales noaptea şi dimineata. Boala cronică evoluează în mod imprevizibil prin pusee întrerupte de perioade de remisiune, după câţiva ani de evoluţie poliartrita reumatoidă poate cuprinde si alte ţesuturi conjunctive decât cele ale articulaţiilor (tendoanele, pielea, pericardul, plamanii). Arterele de calibru mic se inflamează, pro­vocând tulburări senzitive (amorţire, furnicături) şi motorii (paralizia unui nerv) sau o necroză cutanată. Poliartrita reumatoidă se asociază adesea cu sindromul lui Gougerot-Sjogren (ochii uscaţi, gura uscată), mai rar cu sindromul lui Felty (splină mare, scăderea nivelului sangvin de globule albe).

Diagnos­ticul in prima faza se pune pe baza simptomelor (distribuţiei şi cronicităţii afectarii articulare),

dozările sangvine pun in evitenta semne inflamatorii apoi semne imunologice (factor reumatoid, anticorpi antinucleari ). Punctionarea articulaţie afectate (se scoate un lichid inflamator) urmata de  biopsia sinovialei pune în evidenţă o infla­maţia ; dupa o perioada de circa 1-2 ani  factorul reumatoid poate fi decelat în serul a 70% dintre pacienţi. Radiografia scoate in evidenta eroziuni osoase .

Tratamentul este permanent şi se bazează pe antiinflamatoare, în tratamentul de fond sunt prescrise mai ales sărurile de aur, antipaludicele, D-penicilamina, chiar imunosupre­soarele. Tratamentele locale constau în prevenirea apariţiei deformaţiilor (infiltraţiile cu corticosteroizi, sinovio-ortezele, ablaţia sinovialei prin chirurgie convenţională sau pe cale endoscopică ).  Curele termale sunt contraindicate în perioada evolutivă

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”