Potenţialelor evocate (înregistrare a)

[inregistrarea potentialelor evocate]

Metodă de studiere a activităţii electrice a căilor nervoase ale auzului, văzului şi sensibilităţii corporale.

Inregistrarea potenţialelor evocate este utilizată atunci când se doreşte a se şti dacă o funcţie senzorială este afectata sau când alte tehnici de examinare nu sunt concludente ca in cazul anomaliilor la debutul lor (afectarea este foarte mica si greu de detectat) sau cazul subiectilor dificil de examinat prin alte tehnici (copil mic, persoană aflată în comă).

Metoda consta in stimularea organului senzorial astfle: printr-un şoc electric transcutanat de scurtă durată pentru studierea sensibilităţii somestezice (de origine corporală), printr-o descărcare luminoasă (pentru sensibilitatea oculară) sau printr-un sunet (pentru sensibilitatea auditivă).

Stimularea provoacă un influx nervos (potenţialul evocat) care pleacă din organul testat si se transmite fibrelor nervoase şi parvine centrilor nervoşi. Această activitate electrică este receptionata de către electrozii plasaţi în diferitele puncte ale corpului (in functie de organul testat) şi transpusa de catre un aparat sub formă de curbe. Prin analiza curbelor se deduce existenţa sau nu a unei anomalii.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”