Diminuare treptată a puterii de acomodare a ochiului, provocată de o pierdere progresivă a supleţei cristalinului (procesul natural de îmbătrânire) care conduce la o stânjenire a vederii de aproape. Prezbiţia afecteaza majoritatea persoanelor trecute de 40 de ani.
Persoană afectata de prezbiţie (denumită prezbit) vede prost obiectele de aproape şi citeşte cu greutate un text prea apropiat de ochi. Subiectul prezinta dureri de cap are senzaţii de arsuri oculare (mai ales seara), in timp acesta nu mai poate citi fără ochelari.
Prezbiţia creşte progresiv cu vârsta, obligând subiectul să-şi schimbe cu regularitate lentilele iar spre vârsta de 60 de ani vederea se stabilizează.
Prezbiţia este corectată utilizand lentile convergente iar datorita evolutiei acesteia lentilele se schimba la un interval de 4-5 ani până când micşorarea puterii de acomodare se stabilizează.
Dacă folosirea de lentile corectoare era deja necesară pentru vederea de departe este recomandat purtatul de ochelari semilună, a lentilelor cu dublă focalizare sau a lentilelor cu focar progresiv. Ultimul tip este din ce în ce mai folosit permiţând o vedere clară la toate distanţele si este necesară o perioadă de două săptămâni pentru acomodarea cu acest gen de lentile.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.