Primo-infectie tuberculoasa (tuberculoza primară)

[tuberculoza primară]

Pătrun­derea bacilului lui Koch într-un organism lipsit de orice infecţie tuberculoasă.

Contaminarea este de cele mai multe ori aeriană prin inhalarea picăturilor de salivă expectorate în timpul tusei sau al strănutului unui subiect contagios, mar rar pe cale digestivă sau cutaneomucoasă.

Primo-infecţie prezinta o leziune pulmonară denumită şancru de primo-infecţie şi printr-o creştere a mărimii ganglionilor mediastinului (zona toracelui care separă faţa internă a plămânilor).

In porţiunea de plămân unde a pătruns bacilul lui Koch  se formează o leziune (folicul epiteloid) bogata în bacili care se necrozează (caseum), în a doua faza peretele acestei leziuni se calcifică.

In 90% din cazuri infecţia este latentă fără alterarea stării generale şi regresează spontan.

In cazurile in care infectia nu regreseaza dupa perioada de incubatie ( cca. 2 luni) subiectul prezinta   tuse, o stare febrila, oboseală, pierdere a poftei de mâncare (sindrom infecţios moderat). Nu sunt excluse manifestari majore in unele cazuri  constand in febră bruscă, tulburări digestive, eritem nodos (erupţia de noduli roşii-violacei pe membre), keratoconjunctivită (inflamaţie oculară) sau complicatii prin fistulizarea leziunilor la bronhii, compresia bronhiilor sau difuzia bacilului la alte organe prin intermediul sângelui .

Primo-infecţia este detectata prin intradermoreacţia la tuberculină, subiectul infectat cu bacilul prezentând un „viraj de cuti-reacţie“ sau prin radiografie pulmonară care permite vizualizarea leziunii pulmonare.

Tratamentul utilizeaza administrarea pe o perioadă lungă, de medicamente antituberculoase (izonia- zidă, rifampicină). Prevenirea constă în vaccinarea B.C.G.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”