Proba de efort (electrocardiografie de efort)

[electrocardiografie de efort]

Tehnică de explorare cardiacă ce constă în practicarea electrocardiografiei unui bolnav în cursul unui efort fizic.

Proba de efort caută să precizeze în cursul unui efort fizic comportamentul principalelor variabile hemodinamice (frecvenţa cardiacă şi presiunea arterială) şi să detecteze existenţa unor simptome anormale (dureri toracice, stări de rău, palpitaţii) sau a unor anomalii electrocardiografice (tulburări de ritm sau tulburări de repolarizare ventriculară, o insuficienţă coronariană).

Electrocardiogramă este practicată mai întâi în poziţie orizontală a subiectului, apoi una în poziţie şezând şi alta în picioare. Desfăşurarea testului de efort se face în funcţie de subiect şi de informaţiile dorite şi se obtin prin dozarea eforului depus de catre subiect (creşterea rezistenţei aplicate la pedala bici­cletei  ergonomice sau prin accelerarea vitezei de acţionare a covorului rulant şi/sau a măririi pantei sale). Frecvenţa cardiacă, presiunea arterială şi electrocardiograma sunt înregistrate în fiecare minut în mod sistematic ori atunci când intervine un simptom si în fiecare minut în timpul fazei de recuperare a efortului (aproximativ 6 minute) sau până la dispariţia simptomului.

Proba de efort permite cuantificarea nivelului de efort care face să apară semne de ischemie miocardică, de angor sau alte modificări electrocardiografice.  Pot fi determinate diferite tulburări ale ritmului cardiac sau evoluţia valorilor presiunii arteriale a unui pacient hipertensiv.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”