Proba functionala

Totalitate a testelor desti­nate să studieze funcţionarea unui organ sau a unui sistem.

Probele funcţionale respiratorii :

Ansamblu de teste teste care studiază funcţia plămânului, capacitatea sa, dinamica schimburilor gazoase, repartiţia aerului în compartimente şi oxigenarea ţesuturilor cu scopul de a înţelege mecanismul unei dereglari a funcţiei respiratorii şi de a evalua importanţa ei.

Măsurarea volumelor pulmonare se face cu ajutorul unui spirometru sau a unui pletismograf. Debitele sunt măsurate în cursul unei expiraţii forţate de către un spiro­metru sau un pneumotahigraf. Studiul funcţiilor mecanice ale plămânului (relaţiile presiune/volum) este uneori o ope­raţie delicată, unii subiecti suportând greu introducerea balonului intraesofagian necesar efectuării acestui examen.

Probele funcţionale în endocrinologie :

Ansamblu de teste dinamice care studiază funcţionarea reglărilor hor­monale: se administrează un produs care stimulează sau frânează un hormon şi se observă variaţiile nivelurilor acestui hormon.

Probele funcţionale în hepatogastroenterologie :

In esofag contractilitatea este explorată prin manometrie (înregistrarea etajată a presiunilor), aciditatea secreţiei eso­fagiene (prelevarea secreţiei prin sondă) este măsurată prin pH-metrie.

In stomac viteza de golire gastrică (capa­citatea  de secretie a celulelor gastrice) este măsurată cu ajutorul markerilor izotopici (substanţe radioactive), stimularea  secretiei se realizeza prin administrarea de insulină sau de pentagastrină.

In intestinul subţire analiza detaliată a fecalelor sub un regim alimentar determinat permite studierea digestiei şi absorbţiei, se poate măsura trecerea în sânge a unui număr de substanţe introduse în intestin (D-xiloză, folaţi, vitamină B12)

In colon dozarea apei şi electroliţilor (clor, potasiu, sodiu) în fecale (fecalogramă) permite să se studieze funcţia de absorbţie, tranzitul fecal este măsurat prin urmărirea (radio­grafie) trasorilor radioopaci ingeraţi. Explorarea defecării prin măsurarea presiunilor anorectale (manometrie) şi prin radiografii dinamice (defecografie) permit studiul unor constipaţii şi al unor incontinenţe anale. Testul la carmin per­mite măsurarea vitezei globale a tranzitului digestiv.

In pancreas funcţia exocrină este măsurată dozând debitul enzimelor pancreatice deversate în duoden după injectarea unui hormon stimulant.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”