Procreatia asistata medical

Totalitatea  tehnicilor care permit unui cuplu infertil să conceapă un copil.

Tehnicile de procreaţie asistată medical se împart în două grupe: însămânţarea artificială (depunerea spermei în uter) şi tehnicile de fecundaţie in vitro (realizarea fecundării în eprubetă după recoltarea gameţilor masculini -sperma­tozoizi şi feminini – ovule).

Insămânţarea artificială constă în depunerea spermei în uterul unei femei, spermă de la donator (însămânţare artificială cu donator) sau cu sperma partenerului .

Insămânţarea artificială cu donator este utilizată in cazul de infertilitate masculină sau exista riscul transmiterii unei boli ereditare grave. Insămânţarea artificială cu sperma partenerului este utilizată atunci când calitatea spermei nu este satisfăcătoare (sperma recoltata de la partener trebuie să fie îmbunătăţită prin tehnici fizice) si când cauza sterilităţii se situează la nivelul colului uterin (depunerea spermei chiar în cavitatea uterină permite rezolvarea cauzei de infertilitate).

Fecundaţia in vitro este utilizata in cazul sterilitatii feminine incurabilă legată de o afecţiune a trompelor lui Fallopio cat si  în cazul sterilităţii masculine legată de o producţie de spermă în cantitate insuficientă sau de calitate proastă atunci când alte tratamente au eşuat.

Fecundaţia in vitro poate fi practicată cu ovule şi cu spermă provenind de la parteneri dar şi cu cele provenite de la donatori (donare de spermă sau de ovule).

Fecundaţia in vitro urmată de transferul embrionului constă în unirea într-o eprubetă a unui ovul (gametul femelă) cu un spermatozoid (gametul mascul) şi în reimplantarea în uter după fecundare a embri­onului sau embrionilor aflaţi în stadiul de 4 sau 8 celule, chiar şi un stadiu mai avansat. Fecundaţia in vitro comportă etape:

Intr-o prima faza se realizeaza o stimulare ovairana prin tratament medicamentos (provoacă dezvoltarea mai multor foliculi pe ciclu). Faza a doua consta in recoltarea gameţilor, cei masculi sunt obţinuţi prin recoltarea spermei prin mastur­bare iar gârneţii femelă sunt obţinuţi prin puncţia ovarelor stimulate sub control ecografic.

A treia etapă (se desfăşoară în aceeaşi zi cu recoltarea gârneţilor) constă în realizarea fecundaţiei punând în contact în eprubetă spermatozoizii şi ovulele recoltate, astfel se obţin mai mulţi embrioni.

A patra etapă constă în transferul în uter a acestui sau acestor embrioni.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”