Progestativ

Substanţă naturală sau sintetică ce pro­duce asupra organismului efecte comparabile cu cele ale progesteronului, hormon feminin secretat în timpul fazei a doua a ciclului menstrual şi în timpul sarcinii.

Progestativele prezente în mod natural la femeie sub formă de progesteron sunt utilizate ca medicamente naturale sau de sinteză.

Progesteronul (progestativ natural) este indicat pentru compensarea insufi­cienţei de progesteron fiziologic.

Progestativele de sinteză utilizate se clasifică în trei grupe: progesteronul, derivaţii lui apropiaţi (conţin o structură chimică zisă nucleu pregnan) şi derivaţii norsteroidieni .

Indicaţiile progestativelor prescrise singure sau asociate cu estrogenii sunt insuficienţa secreţiei de progesteron, metroragiile (hemoragiile uterine), menoragiile (fluxuri menstruale prea abundente), menopauza, contracepţia şi cancerele de sân şi ale endometrului (mu­coasa uterină). Printre efectele nedorite posibile se numără tulburările hepatice (icterul), vasculare (flebită, ateroscleroză) şi diabetice. Luarea de progestative trebuie să se facă întotdeauna sub control medical strict.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”