Progesteron, definiție

Hormon steroid derivat de la coles­terol, secretat de către corpul galben (folicul ovarian care a expulzat ovulul) în timpul celei de a doua faze a ciclului menstrual, de către placentă în timpul sarcinii şi în cantitate mica de către corticosuprarenale şi ovar.

Progesteronul are rol de a favoriza nidaţia ovulului fecundat şi gestaţia, acesta  modifică proprietăţile vasculare şi chimice ale mucoasei uterine pentru a o face propice implantării oului în uter.

In mod curent progesteronul serveşte drept intermediar în sinteza androgenilor şi corticosteroizilor,

are un efect sedativ asupra sistemului nervos central, este responsabil de decalajul termic manifestat după ovulaţie, se opune efectului estrogenilor asupra glandelor mamare şi mucoasei uterine reglând  acţiunea lor.

O insuficienţă a secreţiei de progesteron  conduce la infecunditate (dificultate de a obţine o nidaţie) ce poate fi tratată prin administrarea de progesteron în timpul celei de a doua faze a ciclului.

Progesteronul natural sau derivaţii săi de sinteză sunt utilizaţi pentru prevenirea riscurilor de falsă naştere în tratamentul substitutiv al menopauzei şi în tratamentul tulburărilor menstruale.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”