Prognatisma

Proeminare spre în faţă a maxilarului inferior sau superior.

Prognatismul poate fi congenital ( legat de o anomalie a creşterii) sau cauzat de poziţii defectuoase care conduc la o proeminare anormală a dinţilor unuia sau ambelor maxi­lare (falsă prognaţie).

Alegerea unui tip de corecţie depinde de cauza, de accentuarea prognatismului si de vârsta pacientului. La copil se încearcă stimularea şi/sau frânarea creşterii maxilarelor cu ajutorul unor aparate mobile sau fixe (plăci cu verine), cu cât acest tratament este întreprins mai devreme (de la vârsta de 3 ani) cu atât sunt mai ridicate şansele lui de reuşită. 

Când prognatism este foarte accentuat, in cazul in care tratamentul nu a dat rezultate sau subiectul este adult se recurge la chirurgia maxilofacială.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”