Prolaps genital

Cădere a unei părţi de organ, a unui organ sau a mai multor organe genitale ca urmare a unei lăsări (relaxări) a mijloacelor lor de fixare.

Un prolaps genital este o coborâre progresivă în micul bazin a vaginului (sau a unei părţi din vagin) şi/sau a uterului, prin lăsarea muşchi­lor şi ţesuturilor fibroase inextensibile ale perineului precum şi a mijloacelor de susţinere a organelor micului bazin (ligamente rotunde, ligamente largi, ligamente uterosacrale) .

Un prolaps al uterului (histeroptoză) poate fi însoţit de un prolaps de vezică (cistocel), de uretră (uretrocel), de rect (rectocel) al fundului de sac Douglas (elitrocel).

Prolapsul genital este cauzat de o deficienţă congenitală a mijloacelor de fixare a uterului, de naşterea unui copil mare (mamă diabetică), de o naştere prea rapidă sau care a provocat rupturi perineale cat si de naşterile repetate.

Un prolaps genital se caracterizeza printr-o senzaţie de greutate pelviană, dureri lombare, tulburări urinare (frecvenţă şi dificultate a micţiunilor, uneori incontinenţă în timpul efortului). După un efort sau o staţionare îndelungată în picioare, vulva poate fi tumefiată.

Tratamentul este chirurgical şi depinde de natura prolapsului, de vârsta femeii, de calitatea ţesuturilor sale, de existenţa sau nu a relaţiilor sexuale şi a dorinţei de a fi mamă sau nu.

Metodele cele mai des utilizate sunt histeropexia (fixarea ligamentelor uterului), colpoperineorafia (refacerea vaginului şi a perineului) şi miorafia muş­chilor ridicători (refacerea anumitor muşchi ai anusului). Tratamentul chirurgical este uneori completat de o histerectomie (ablaţia uterului). Tuturor acestor tratamente li se poate adăuga un tratament al incontinenţei urinare. Utilizarea unui pesar, inel de cauciuc plasat în jurul colului uterin care permite susţinerea organelor este uneori utilizat in cazul femeilor care nu doresc sau nu pot să fie operate.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”