Prostaglandina

Substanţă derivată din acizii graşi având o structură biochimică comună denumită prostanoid, produsă în mod natural de către organism şi servind drept mediator în cadrul fenomenelor fiziologice şi patologice.

Există prostaglandine de sinteză având diferite indicaţii terapeutice.

In gastroenterologie sunt utili­zate în tratamentul ulcerului gastroduodenal (efect protector asupra mucoasei gastrice), în prevenirea şi în tratamentul efectelor nedorite ale antiinflamatoarelor.

In ginecologie şi obstetrica ele sunt utilizate pe cale injectabilă sau sub formă de ovule pentru a provoca o întrerupere a sarcinii (avort terapeutic), evacuarea conţi­nutului uterului în caz de avort incomplet şi pe cale injec­tabilă sau sub forma unui gel intracervical pentru declanşarea naşterii.

Prostaglandinele pot să favoriza aparitia diareei, a unor greţurilor trecătoare, aparitia de dureri abdominale, dureri de cap şi vertije. Sunt contraindicate şi în caz de insuficienţă renală sau hepatică, de astm, de glaucom sau de hipertensiune arterială sau cand subiectul este alergic la aceasta substanta .

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”