Prostatita

Infecţie acută sau cronică a prostatei.

Prostatita este o infecţie genito-urinară frecventă care afectează bărbaţii de toate vârstele, cu o frecvenţă deosebită la adulţii tineri.

Prostatita acută este o infecţie acută a parenchimului prostatic, prezentand un sindrom infecţios cu instalare bruscă (febră de 40 de grade, frisoane) şi tulburări micţionale (arsuri la micţiune,micţiuni dese şi puţin abundente) si chiar retenţie vezicală.

Tratamentul este medicamentos (antibiotice administrate minim 15 zile ) cat si repaus, complicaţiile sunt rare si acestea pot fi : abces al prostatei, orhiepididimită (inflamaţie a testiculului şi a epididimului), retenţie vezicală a urinei.

Prostatită cronică este o infecţie cronică a paren­chimului prostatic provocată de prezenţa microabceselor şi a unei inflamaţii majore a prostatei. Prostatită acută insuficient tratată,  prostatitele acute recidivante, îngustarea uretrei sau un adenom al prostatei acestea pot conduce la instalarea prostatitei cronice.

Prostatită cronică se caracterizeaza prin  dureri perineale, arsuri la micţiune, scurgere uretrală, dureri la ejaculare, scădere a potenţei sexuale, tulburări psihice declanşate de cronicitatea tulburărilor, poate evolua în pusee infecţioase succesive.

Tratamentul este dificil şi constă în administrarea de antibiotice (mai multe săptămâni) in scopul eliminarii focarelor microbiene intraprostatice. Pentru a evita recidivele este reco­mandabil să se evite alimentele condimentate şi alcoolul.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”