Psihoza

Tulburare mintală caracterizată printr-o dez­organizare a personalităţii, pierderea simţului realului şi transformarea în delir a experienţei trăite.

In limbajul medical curent termenul psihoză este utilizat pentru bolile mintale ce nu sunt insotite de  de leziuni, care prezinta doar simptome psihologice, cum sunt psihozele acute (bufeul delirant – acces delirant care apare şi dispare în mod brusc), schizofrenia, delirele cronice (paranoia, parafrenia) şi psihoza maniacodepresivă.

Tehnicile terapeutice asociază un tratament medicamentos (neuroleptice, litiu) unei psihoterapii individuale sau colective. In decursul conversaţiei medicul cauta o bună distanţă relaţională, nici prea apropiată nici prea îndepărtată, in momentul in care pacientul admite că ideile sale delirante sunt patologice, se poate întrevede vindecarea sau se poate spera intr-o ameliorare în viitorul apropiat. Spitalizarea este preferabil să fie făcută cu acordul pacientului şi al familiei sale.

In toate cazurile este indispensabilă continuarea unei relaţii terapeutice: conversaţii regulate cu terapeutul, exis­tenţa unui loc de primire în care pacientul poate trece de unele momente dificile, depistarea şi prevenirea reşutelor. Concursul familiei este necesar, dezvoltarea unei psihoze (mai ales la adolescent) este adesea rezultanta unui conflict intern al grupului familial. Anturajul trebuie să nu judece bolnavul, să-l faca pe bolnav să înţeleagă că suferinţa lui este simţită de cei din jur, dovedind că se ştie cum să se respecte convingerile sale delirante fără a adera din complezenţă la ele şi fără a le contrazice cu brutalitate.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”