Psihoza maniacodepresivă

Alternanţă a crizelor de excitaţie (manie) şi a episoadelor depresive (melancolie).

Psihoza maniacodepresivă se manifestă după vârstele de 30-40 ani si ar putea avea cauze ereditare  

sau data de o dereglare a centrilor cerebrali ai stării de spirit. Schimbarile de ordin fizic sau psihic pot juca rolul factorilor declanşatori (şoc emoţional, şoc chirurgical, sarcină, menopauză, schimbarea anotimpurilor, etc ).

Subiectul trece periodic prin crize de manie sau de melancolie, întrerupte de faze normale. Dezechilibrul este psihic cât şi fizic: stare de spirit tristă sau euforică, idei delirante, tulburări de comportament alimentar şi ale greutăţii corporale, insomnie, tendinţă la sinucidere în faza melancolică.

Crizele grave necesită o spitalizare, admi­nistrarea de neuroleptice, antidepresoare şi în unele cazuri recurgerea la electroşocuri. Intre două crize trata­mentul de fond constă într-o psihoterapie asociată cu o luare regulată a unui stabilizator al stării de spirit (litiu).

 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”