Pubalgie

Durere de origine inflamatorie a simfizei pubiene (articulaţia mediană şi anterioară, fibroasă, între cele două oase iliace).

Este cauzată de o osteoartropatie (combinaţie a leziunilor osoase şi articulare) pubiană sau la sportivi de dezechilibrul între masele musculare situate deasupra şi dedesubtul articulaţiei oaselor iliace. Muşchii aductori ai coapsei (de sub articu­laţie) sunt prea dezvoltaţi în raport cu musculatura abdo­minală (de deasupra).

Durerea este localizată în regiunea pubiană si este provocată de activitatea sportivă şi îndeosebi de mişcarea de depărtare a coapselor. Durerea se agravează treptat şi poate difuza spre regiunea abdominală joasă şi spre faţa internă a coapselor si poate să împiedice mişcări precum urcatul scărilor şi mersul, calmându-se în perioadele de repaus.

Tratamentul consta in administrarea de anti­inflamatoare şi reeducarea şi o suspendare a antrenamentului (repaus sportiv) timp de 6 săptămâni până la 3 luni. Daca durerile persista se poate  recurge la infiltraţii cu corticosteroizi sau cu anestezice locale sau o intervenţie chirurgicală (transpoziţia muşchilor peretelui abdominal, adesea cu o curăţare a simfizei pubiene).

Prevenirea constă în consolidarea muscu­laturii abdominale, întinderea muşchilor adductori (apro­piind coapsele de axa corpului) şi a cvadricepsului (muşchiul care permite extensia gambei în continuarea coapsei), corectarea ţinutei şi un antrenament sportiv echilibrat.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”