Tehnica constând în introducerea unui ac sau în practicarea unei deschideri mici într-un ţesut, un organ, o cavitate naturală sau patologică pentru a extrage un gaz, un lichid sau pentru a preleva un eşantion sau injectarea unui produs.
Puncţia se practică cu un ac sau cu un trocar (canulă tăietoare sau de străpungere). Locul de intrare a instrumentului care serveşte la puncţionare trebuie să fie precizat cu exactitate si se realizeaza printr-un examen clinic făcut pacientului (efectuarea unei radiografii, ecografii), zona este dezinfectată şi anesteziată.
Fragmentul de ţesut extras este apoi examinat cu ajutorul diferitelor instrumente şi tehnici: microscop optic, microscop electronic, dozări chimice, culturi bacteriene sau culturi de ţesuturi .
Puncţiile exploratorii permit stabilirea sau confirmarea unui diagnostic. Puncţiile evacuatorii pot fi urmate de injectarea de produse medicamentoase destinate de exemplu, calmării durerilor.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.