Puncţie biopsie (puncţia biopsică )

[puncţia biopsică]

Tehnica constând în introducerea unui trocar într-un ţesut viu şi în prelevarea unui fragment din acesta pentru a fi supus analizării si se efectueaza când prelevarea trebuie să se facă din profunzime.

Această intervenţie necesită examene prealabile care permit să se verifice că hemostaza ( procesul de coagulare ce conduce la oprirea unei hemoragii) este apropiată de normal.

Locul de executare a punctiei se alege cu ajutorul unei radiografii sau al unei ecografii, manevrarea instrumentului este ghidată adesea prin ecografie sau prin scaner.

Punctia biopsie se face cu un trocar, canulă tăietoare care permite prelevarea unei mici probe cilindrice din organul sau din tumora de studiat, executarea se face sub anestezie locala. Fragmentul de ţesut extras este apoi examinat cu ajutorul diferitelor instrumente şi tehnici: microscop optic, microscop electronic, dozări chimice, culturi bacteriene sau culturi de ţesuturi. Este necesară o supraveghere postoperatorie a pacientului.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”