Punga a apelor

Spaţiu umplut de lichidul amni­otic cuprins între membrana ovulară internă (amnios) şi făt.

Punga apelor asigura protecţia fătului faţă de traumatismele din timpul sarcinii. In timpul naşterii sub presiunea contracţiilor uterine ea apasă pe colul uterin şi favorizează dilatatia acestuia.

Ruperea spontana  – Punga apelor se rupe când dilataţia colului atinge 2-5 centimetri ( se poate sa se produca si la începutul travaliului), ruperea membranelor antrenează o intensificare şi o îndesire a contracţiilor uterine.

Rupere nu este dureroasă si se manifestă printr-o scurgere lentă de lichid sau printr-o ţâşnire bruscă, lichidul este limpede. Ruperea pungii apelor la femeia gravidă implică prezentarea fără întârziere la maternitate, deoarece protecţia fătului este diminuată şi riscurile de infecţie sunt mult mai mari.

Cand lichidul este colorat în verde închis indică prezenţa meconiului (primul scaun al fătului) şi semnalează o suferinţă fetală care necesită declanşarea naşterii.

Când ruperea pungii apelor se produce în mod prematur (înainte de 8 luni de sarcină) femeia gravidă este spitalizată şi supravegheată din cauza posibilelor com­plicaţii (infecţii, risc de naştere prematură), necesitând uneori declanşarea naşterii.

Ruperea artificiala – Rupere a pungi apelor, dacaaceasta nu s-a rupt spontan, efectuata de medicul obstetrician sau moaşa prin străpungerea membranele cu o pensă în cursul unei contracţii atunci când dilataţia colului atinge 5 cm şi cand capul fătului este deja angajat.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”