Pupilă

Orificiu circular în centrul irisului care prin contracţia sau dilatarea sa permite să dozeze cantitatea de lumină ce pătrunde în ochi.

Contractia si dilatarea pupilei se realizeaza cu ajutorul muşchiuli sfincterian al irisului si respectiv muschiul dilatator ai irisului.

Muşchiul sfincterian al irisului permite contracţia pupilei (mioză), contractia puilei se produce sub efectul luminii  numit si reflexul fotomotor cit ca urmare a acomodarii vederii pentru vererea de aproape.

Muşchiul dilatator al irisului permite dilataţia pupilei (midriază) pentru a permite ajungerea de mai multă lumină pe retină sau în cursul vederii de departe.

O diferenţă de dimensiuni între cele două pupile (anizocoria) poate fi cauzata de o afectare a căilor nervoase care comandă reflexul fotomotor.

Anomaliile congenitale ale pupilei sunt date de dimensiuniunea prea mica a acesteia, forma neregulata, pozitionarea necentrata, irisul poate prezenta o fantă sau un segment lipsă.

Sindromul lui Adie este caracterizat prin existenţa unei pupile mai mari decât cealaltă şi printr-o contracţie si dilatare lenta la lumina respectiv la întuneric.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”