Pustuloză

Boală cutanată caracterizată prin prezenţa pustulelor (ridicătură circumscrisă a epidermului ce conţine un lichid purulent).

Sunt 3 tipuri de afecţiuni diferite ce intra in categoria pustulozelor .

Pustuloză exantematică acută generalizată – rezultă ca urmare a administrarii unor medicamente (penicilină, macrolid, inhibitor calcic) şi uneori după o infecţie virală (virus coxsackie).

Trata­mentul este cel al simptomelor si consta in antihistaminice în caz de mâncărimi, antiseptice locale aplicate pe leziuni. Pustulele dispar în mai puţin de două săptămâni fără a lăsa cicatrice si sunt posibile recidivele.

Pustuloză palmoplantară – este o erupţie pe palma mâinilor sau pe planta picioarelor de vezicule (băşici mici cu lichid limpede) care se transformă în pustule. Ea este cauzată de o dishidroză (un fel de eczemă), prezenţa unui focar infecţios profund în organism sau unui psoriazis. Tratamentul este cel al bolii în cauză, cu administrarea de retinoide şi cu îngrijiri locale (antiseptice, reductori, corticosteroizi). Pustulele dispar fără a lăsa cicatrice.

Pustuloză varioliformă a iui Kaposi-Juliusberg – numită şi pustuloză variceliformă este o afectiune rară ce afectează sugarul de la vârsta de 5 luni până la 20 de luni. Se prezinta ca o suprainfecţia a unei boli de piele ( o dermatită atopică – tip de eczemă care afectează subiecţii predispuşi la alergii), cu un virus din familia herpesvirusurilor.

Această pustuloză duce la alterare bruscă a stării generale (febră de 40 C, pierdere a poftei de mâncare, depresie) şi un puseu al bolii cutanate preexistente. Aceste semne sunt urmate de o erupţie de pustule mai mult sau mai puţin hemoragice.

Tratamentul durează 15 zile şi necesită o spitalizare de urgenţă si consta in antivirale (aciclovir) în perfuzie intravenoasă, o reanimare şi îngrijiri locale (dezinfecţia leziunilor).

Prevenirea constă în a nu pune în contact un sugar purtător al unei boli cutanate extinse cu o persoană atinsă de un herpes bucal.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”