Puvaterapie (fotochimioterapie)

[fotochimioterapie]

Metodă de tratament al bolilor cuta­nate care asociază administrarea de psoralene (substanţe care exercită o acţiune fotosensibilizantă) cu expunerea la radiaţiile ultraviolete.

Fixarea psoralenei pe ADN-ul celulelor duce la blocarea diviziunii celulare a keratinocitelor (celulele pielii ) acestea devin fotosensibile la radiatii .

Puvaterapia este indicată în trata­mentul psoriazisului, parapsoriazisul, micozisul fungoid sau mastocitozele, a bolii numită vitiligo, este utilizată pentru pre­venirea cazurilor de lucită (erupţii declanşate de expunerea la soare)

Tratamentul dureaza citeva luni si incepe cu 3 sedinte pe saptamina ca apoi sa se treaca la o sedinta pe saptamina, psoralenele se administreaza oral cu 2-3 ore inainte de sedinta, sedinta dureaza 2-15 minute. Tratamentul este contraindicat in caz de sarcina , in caz de insuficienta hepatica, insuficienta  renala, in caz de cataracta , de leziuni cutanate (se indeparteaza inaintea tratamentului)  sau cancer al pielii .

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”