Radiopelvimetrie

Metodă radiologică care permite măsurarea dimensiunilor bazinului la femeia gravidă. Permite să se stabilească dacă naşterea aşteptată se va putea face fără riscuri pe căi naturale sau dacă trebuie să fie prevăzută o cezariană

Radiopelvimetria este utilizata când există îndoieli în ce priveşte dimensiunile bazinului, care trebuie să fie suficient de mare pentru a permite trecerea copilului în timpul naşterii, sau când se suspectează o anomalie osoasă (anomalie a coloanei ver­tebrale, luxaţia şoldului, antecedent de fractură a bazinului). Este utilizata si in cazul in care fatul se prezintă cu şezutul sau când femeia gravidă a suferit deja o cezarianâ în cursul unei sarcini precedente.

Acest examen utilizează radiaţii X şi se practică fie în modalitatea de radiologie convenţională ( în luna a 8-a sau a 9-a de sarcină), fie cu ajutorul unui scaner cu radiaţii X.

Pentru a evita o iradiere mai mare a fătului numărul clişeelor este de trei, într-o poziţie semi- şezândă, un altul în picioare şi perfect din profil, ultimul în poziţie culcată şi localizat pe spinele sciatice, urmărind să se focalizeze la maximum radiaţiile X pe acestea din urmă.

In cazul scanerului cu radiaţii X (tomodensitometriei), pacienta este alungită pe spate, cu braţele în spatele capului. Sunt realizate două clişee (faţă şi profil) după o tehnică de numerizaţie şi completate cu una sau două secţiuni scanografice efectuate în planul axial. Măsurătorile reale se efectuează direct pe ecranul de comandă al scanerului.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”