Rau de munte (rău de altitudine)

[raul de altitudine]

Ansamblu de tulburări legate de o proastă adaptare a organismului la rarefierea oxigenului la altitudine.

Tulburările survin în general în primele patru zile de urcare la altitudine. Simptomele cele mai frecvente sunt durerile de cap asociate cu vertije, zumzăit în urechi, insomnii, greţuri, vărsături, balonări abdo­minale şi pierdere a poftei de mâncare.

Repausul atenuează tulburările care dispar dupa câteva zile de adaptare, dacă persistă, coborârea la o altitudine inferioară permite dispariţia lor.

In caz de edem cerebral sau pulmonar, se impune revenirea de urgenţă in zona joasa, administrarea de oxigen urmata de spitalizare.

Adaptarea la altitudine este favorizată de o bună condiţie fizică iar după o ascensiune de 600-900 metri este recomandată o pauză de o zi. Copiii sub vârsta de 4 luni nu trebuie să fie duşi la altitudini de peste 1 000 de metri iar între 4 luni şi 2 ani să nu se depăşească altitudinea de 1 800 metri.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”