Rectita (proctita)

[proctita]

Inflamaţie, acută sau cronică, a mucoasei rectale.

O rectită poate avea o origine foarte diversă îndeosebi infecţioasă (gonococie), parazitară (ambiază, bilharzioză) sau medicală (supozitoare, iradiere) si este însoţită adesea de leziuni ale colonului

Ea este fie o manifestare izolată sau asociată cu o altă afecţiune inflamatorie (rectocolită hemoragică, boala lui Crohn).

Boala se manifestă prin dureri rectale, falsa necesitate de a defeca, emisii anale sângerânde sau purulente, o diaree, o alterare mai mult sau mai puţin marcată a stării generale, febră.

Un examen proctologic (tuşeu rectal, anuscopie şi rectoscopie), asociat cu o coloscopie, permite evaluarea afectiunii şi prelevarea unor eşantioane pentru a stabili cauza. Examenul determină alegerea tratamentului ce poate consta in administrarea de antibiotice, de antiparazitare, de antiinflamatoare sau supri­marea factorului favorizant sau declanşant. In cea mai mare parte a cazurilor rectită este vindecată definitiv, boala lui Crohn, rectocolită hemoragică şi urmările unei iradieri necesită un tratament de lungă durata.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”