Rectocolită hemoragică

Inflamaţie cronica a mucoasei colonului şi rectului, de origine necunoscută, caracterizată prin emisii de mucus şi de sânge prin anus.

Rectocolită hemoragică este o afecţiune rara care afectează îndeosebi femeia tânără.

Principalul simptom este apariţia emisiilor rectale de mucus şi de sânge (până la zece scaune pe zi), însoţite adesea de dureri abdominale, de tulburări ale tranzitului digestiv, de febră şi de o alterare a stării generale.

Coloscopia permite să se evalueze întinderea leziunilor şi practicarea unor prelevări de ţesuturi.

Boala evoluează în pusee din ce în ce mai grave şi mai frecvente. După o evoluţie îndelungată (zece ani), există un risc de degenerescenţă a leziunilor în cancer al colonului, care impune un examen clinic şi endoscopic anual. Com­plicaţiile sunt hemoragiile digestive, perforaţiile colonului şi colectazia (dilataţia gazoasă a colonului). Aceste ultime două complicaţii necesită un tratament chirurgical de urgenţă.

Tratamentul asociază un regim alimentar care evită substanţele iritante (condimentele, prăjelile) şi produsele fermentate, precum şi creşterea consumului de alimente bogate în fibre, cu un tratament medicamentos (antiseptice intestinale, antiinflamatoare pe cale generală sau prin spălături). Chirurgia este indicată în complicaţiile grave sau acute (colectazie, perforaţie), în formele severe care rezistă la tratamentul medical şi în degenerescenţele canceroase. Tratamentul poate comporta ablaţia completă a colonului şi a rectului.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”