Rectoragie

Emisie de sânge roşu prin anus.

O rectoragie este dovada unei leziuni care se situează, în general, în partea de jos a tubului digestiv (colon, rect, anus), dar care poate fi situată în partea sa superioară (ulcer duodenal, de exemplu) dacă hemoragia este foarte abundentă. Rectoragiile sunt cauzate de cele mai multe ori (tehemoroizi, de ulceraţii termometrice (cauzate de luarea repetată a temperaturii rectale), de tumori benigne sau maligne ale rectului sau ale colonului sigmoid, de mici hernii ale mucoasei colice (diverticuloză colică), de infla­maţii ale colonului (rectocolită hemoragică).

Orice rectoragie chiar puţin abundentă impune un examen complet al colonului, chiar dacă această tulburare este cauzată adesea de hemoroizi, pentru a evidentia daca este vorba de o cauză mai gravă (o tumoră).

Dacă rectoragia este foarte abundentă sau antrenează o cădere a tensiunii arteriale sau o accelerare a pulsului, subiectul trebuie să fie spitalizat de urgenţă. Tratamentul poate comporta una sau mai multe transfuzii. Oprirea oricărei luări de medicamente care favorizează sângerarea (anticoagulante, aspirină), uneori o manevră locală pentru oprirea sângerării (scleroză sau ligatură printr-un elastic a hemoroizilor; electroeoagulare a ulceraţiilor termometrice). O intervenţie chirurgicală se impune în caz de tumoră rectocolică sau dacă sângerările hemoroidare nu cedează la tratamentul medical.

 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”