Examen care permite explorarea vizuală a pereţilor rectului.
Rectoscopiei este indicata in cazul durerilor anorectale, hemoroizilor, hemoragiilor rectale, tulburări ale tranzitului intestinal.
O rectoscopie constă în introducerea prin anus în rect a unui endoscop rigid denumit rectoscop (un tub cu lungimea dc 25 centimetri şi cu diametrul de 1,5 centimetri, dotat cu un sistem optic). Sunt posibile biopsiile (prelevări de ţesut rectal).
Pacientului trebuie să se administreze în seara din ajunul examenului o spălătură iar cu două ore înaintea examenului se efectuează o a doua spălătură astfel ca rectul să fie golit şi curat. Nu este necesar ca examenul să fie realizat pe nemâncate. Rectoscopia se practică fără anestezie. O rectoscopie durează câteva minute, nu este dureroasă şi nu antrenează nici un efect secundar.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.