Reflex arhaic

Automatism motor provocat la nou-născut prin diverşi stimuli, care dispare la vârste cuprinse între două şi patru luni.

Reflexele arhaice dovedesc integritatea şi maturarea sistemului nervos al nou-născutului. Ele sunt controlate în cursul examenelor neurologice cărora nou-născutul le este supus sistematic încă din primele zile ale vieţii.

Reflexul de apucare sau grasping reflex se defineşte prin gestul de a apuca automat unul din degetele examinatorului sau orice obiect la îndemână.

Reflexul lui Moro sau reflexul de îmbrăţişare este studiat ridicând capul copilului câţiva centimetri în faţă şi lăsândul brusc; capul nou-născutului cade atunci, acesta depărtând membrele superioare şi întinzând picioarele; apoi braţele se îndoaie spre piept executând o mişcare de strângere.

Reflexul de mers automat se produce atunci când se pune copilul în poziţie în picioare, cu corpul uşor aplecat înainte; se observă atunci mişcări automatice şi ritmice de mers.

Reflexul de supt se manifestă prin sugerea unui deget introdus în gura copilului.

Reflexul punctelor cardinale se declanşează atunci când se stimulează unul din colţurile gurii sau obrazul copilului; acesta îşi îndreaptă capul spre partea zonei excitate, căutând „sânul“ evocat prin stimulare.

Reflexul de extensie încrucişată este obţinut stimulând planta piciorului, ceea ce provoacă întâi flexia apoi exten­sia membrului inferior opus pentru a încerca respingerea sursei de stimulare.

O absenţă a reflexului arhaic poate fi reve­latoare a unei leziuni cerebrale, ceea ce necesită căutarea ei prin examene complementare. De altfel, reflexelearhaice pot persista sau pot reapărea în anumite stări patologice care afectează sistemul nervos central.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”