Regurgitare a conţinutului acid al stomacului în esofag.
Un reflux gastroesofagian este provocat de o incontinenţă a sfincterului inferior al esofagului a cărei
cauză o constituie cel mai frecvent o hernie hiatală (trecerea a unei părţi de stomac în torace).
Refluxul gastroesofagian provoacă o senzaţie de arsură în golul stomacului, iradiind în spatele sternului. Durerea survine după masă si este declanşată de flexia corpului în faţă şi dispare atunci când subiectul se îndreaptă , semnul numit al „şiretului de pantof”. In caz de hernie hiatală arsurile apar de asemenea în poziţie culcată sau în cursul eforturilor de împingere abdominală.
Tratamentul constă în evitarea meselor abundente, a băuturilor efervescente, în reducerea a obezităţii existente şi în combaterea acidităţii gastrice cu medicamente antiacide.
Dacă refluxul persistă şi dacă este foarte deranjant este posibil să se recurgă la o tehnică chirurgicală, fundoplicatura. Aceasta constă în înfăşurarea fundusului (partea superioară a stomacului situată imediat sub diafragm) în jurul esofagului inferior pentru a crea o valvă antireflux între esofag şi stomac.
CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.