Respiratia

Ansamblu al funcţiilor care asigură schim­burile de oxigen şi de dioxid de carbon între atmosferă şi celulele organismului.

Plămânii sunt cei care permit globulelor roşii din sânge să recupereze oxigenul din aer. Respiraţia pulmonară se află sub controlul centrilor respiratori situaţi în creier si nu necesita o actiune conştienta pentru a inspira şi expira aerul insa amplitudinea şi ritmul respiraţiei pot fi modificate sub controlul voinţei.

Respiraţia se desfăşoară în mai mulţi timpi.

Oxigenul din aerul inspirat pătrunde în alveolele pulmonare (venti­laţie), apoi difuzează în vasele sangvine care le înconjoară (hematoză). Sângele îmbogăţit în oxigen este trans­portat de la plămâni spre partea stângă a inimii şi apoi in organism unde furnizează oxigenul său celulelor unde are loc „ respiraţia celulară”

Celulele utilizeaza oxigenul adus de sânge pentru a furniza prin oxidare energia necesară lor, proces in urma caruia se produc deşeuri (dioxid de carbon, apă) care sunt la rândul lor eliminate în sânge. Sangele este preluat de vene si ajunge în cavităţile cardiace drepte, care îl propulsează spre plămâni, unde este debarasat de dioxidul de carbon în exces, care este eliminat prin expiraţie.

Principalele afecţiuni care pot antrena tulburări respiratorii sunt bronşita cronică obstructivă, enfizemul, dilataţia bronhiilor, mucoviscidioza, bolile infecţioase (tuberculoză), bolile pereţilor alveolelor (fibroză, sarcoidoză, pneumoconioză, pneumo­patie de hipersensibilitate), deformaţiile toracice, bolile neuromusculare (miopatie, poliomielită), embolie sau edem pulmonar, cancer bronhopulmonar şi apneea de somn.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ecocardiografia: „A revoluționat practic tot ce înseamnă diagnostic și tratament în cardiologie”