Respirator (aparat)

[aparat respirator]

Totalitatea organelor care asi­gura primele etape ale respiraţiei, adică ventilaţia (mişcarea aerului în plămâni) şi hematoza (transformarea sângelui venos încărcat cu dioxid de carbon în sânge arterial încărcat în oxigen).

Aparatul respirator cuprinde căile respira­torii (căile respiratorii superioare – fose nazale, cavitate bucală, faringe, laringe de trahee şi de bronhii) şi plămânii ce sunt inveliti de pleura. Toracele prin cuşca sa osoasă şi prin muşchi participă la funcţio­narea aparatului respirator.

Imunopatologia cuprinde afecţiuni variate ca astmul, alveolitele alergice, sarcoidoza sau manifestările pulmonare ale conectivitelor.

Bolile infecţioase ce pot afecta aparatul respirator sunt tuberculoza, infecţiile căilor aeriene superioare (rinită, sinuzită, faringită, angină, laringită), bron­şita, bronhopneumonia, pneumonia, pneumopatiile atipice, supuraţiile pulmonare sau pleurale legate de pătrunderea în organism a unui agent microbian. Afecţiunile tumorale sunt cancerul bronhopulmonar primitiv secundar cauzat de o metastază a unui cancer situat în altă regiune a organismului care poate atinge plămânii, pleura sau mai rar bronhiile. Tumorile primitive ale pleurei şi ale mediastinului sunt mai rare.Patologia vasculară cuprinde edemul şi embolia pulmo­nară.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”