Retinita

Inflamaţie a retinei cauzată de o infecţie sau o inflamaţie a ţesuturilor învecinate (coroida).

Retinitele de origine infecţioasă sunt rare si pot fi provocate de o bacterie, un virus sau o ciupercă microscopică.

O infecţie bacteriană (tuberculoza, îndeosebi miliaria, boala lui Osler) poate produce microabcese retiniene care se manifestă printr-o scădere a acuităţii vizuale. Tratamentul utilizeaza antibiotice antituberculoase si pot ramine sechele vizuale.

Retinita cu citomegalovirus, afectează de obicei subiecţii imunodeprimaţi, se manifestă prin focare retiniene albe înconjurate de hemoragii, pot conduce la o scădere a vederii doar atunci când afectează macula. Administrarea de antivirale pe cale generală permit oprirea infecţiei.

Retinita micozică cu Candida albicans se observă la subiecţii imunodeprimaţi, la toxicomani sau la purtătorii de catetere intravenoase pe durate lungi. Tratamentul antifungic este eficace, asociat cu o vitrectomie (ablaţia chirurgicală a corpului vitros) permite indepartarea focarului infecţios.

Retinita rubeolica cauzată de virusul rubeolei contractat de mamă în timpul sarcinii se manifestă la copil la naştere prin zone de modificare pigmentară dar nu conduc în general la scăderea acuităţii vizuale. Alte anomalii oculare asociate acestei retinite sunt microftalmie, uveită, cataractă.

Retinitele consecutive unei inflamaţii a coroidei denumite corioretinite sunt frecvente si sunt cauzate de toxoplasmoză (boală parazitară contractată de mamă în timpul sarcinii) care afectează copilul. Corioretinitele toxoplasmice dobândite sunt mai rare şi sunt prezente la subiecţii imunodeprimaţi (SIDA). Principalul simptom este o scădere a acuităţii vizuale, care apare adesea la pubertate in cazul toxoplasmozei.

Tratamentul unei corioretinite este cel al cauzei sale (administrarea de substanţe antiparazitare în caz de toxoplasmoză). Antiinflamatoarele corticosteroidiene pot fi apoi utilizate în doze forte.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”