Retinol (Vitamina A)

Vitamină liposolubilă indispensabilă funcţiei văzului (îndeosebi vederii crepusculare),creşterii, sistemului imunitar, metabolismului hormonilor steroizi, diferenţierii ţesuturilor

Este prezenta in ficat, ouă, peşte gras, lapte integral şi produse lactate nedegresate (unt, smântână)  fructele şi legumele verzi,lămâi, grepfruturi, mango, portocale, morcovi (conţin carotenoide, care se transformă parţial în vitamina A în organism). Vitamina A se poate oxida în aer şi la lumină,este sensibilă la prelucrarea termică a alimentelor.

Carenţa este data regim alimentar precar sau de anomalii digestive ea constituie principala cauză de cecitate la copil. Printre primele simptome este hemeralopia (scăderea acuităţii vizuale în penumbră), care poate fi asociată cu o uscăciune oculară (xeroftalmie) şi cutanată.

Retinolul sau Vitamină A este indicată în carenţa corespunzătoare , în caz de acnee, de psoriazis sau de ihtioză (boala cutanată cronică ce este caracterizată printr-o piele, uscată, groasă, aspră la pipăit).

Hipervitaminoză  sunt toxice, intoxicaţia acută se manifestă prin dureri de cap,  somnolenţă, prin tulburări cutanate. Intoxicaţie cronică, ce survine după mai multe luni, chiar după ani, de supraconsum, provoacă greţuri, tulburări cutanate (descuamare), ciroză, dureri,  la copii duc la anomalii osoase responsabile de o întârziere a creşterii.  Hipervitaminoză la femeia gravidă, poate duce la malformaţii ale fătului, îndeosebi ale sistemului său nervos.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”